Vin

Som många av er vet så är jag utbildad sommelier. Det innebär att jag har druckit mycket vin, gjort ett par prov och kan rabbla det franska klassificeringssystemet av viner i sömnen. Typ. Men mest av allt innebär det att jag älskar att dricka vin (i måttliga mängder såklart) och at jag och Martin kan ha grymma middagsbjudningar när vi är på rätt humör. Det är så himla spännande att öppna en ny flaska vin man inte provat förr och leta smaker, känslor och vad det kan passa till. Men nu är jag i ärlighetens namn inte lika uppdaterad som jag varit, men med lite provningar som dyker upp nu och då (senaste var en chokladprovning, utan vin!) läser jag in mig på det nyaste och blir uppdaterad på nyheterna.
 
När det kommer till vin på bröllop så vet ni sedan förr att jag inte tänker välja ett "svårt" vin. Inte heller som många säger ett "surt" vin. Det kommer att bli GODA viner som passar de flesta. Jag tänkte passa på att tipsa om några viner som jag gillar och som passar väldigt många.
 
Vi börjar med brudskålen. Även kallat välkomstskål. Vanligtvis innan gästerna satt sig vid bords. Här brukar det vara någon typ av mousserande vin. Champagne tycker jag man kan hoppa över om man nu inte nödvändigtvis måste ha det. Dyrt och många uppskattar inte hantverket som ligger bakom det. Vissa människor tycker inte ens om champagne (jo, dom finns)! Jag är ett stort fan av cava i alla former och tycker att det är mycket mer prisvärt än champagne. Tillverkningsmetoden är den samma, men druvorna och ursprunget är olika. Räkna med att en flaska räcker till 5 personer. Fem personer och inte glas. Man får ut ca 6-7 glas på en flaska, men det är kanske någon som vill ha påfyllning?
 

Codorníu Selección Raventós (nr 7778) är en bra cava som inte upplevs lika "jordig" som många kan tycka är negativt med cava (jag gillar det dock). 99 kr på systemet.

Codorníu Selección Raventós

 

Ett litet billigare alternativ är att köpa Asto Cinzano (7711). Det är ett sött moussernade vin och kan vara gott efter att gästerna kommit till festlokalen efter vigseln. En riktig sockerchock! 69 kr kostar det och är ett bra alternativ tycker jag om man gillar söta viner.

Asti Cinzano

Ett bra tips är att servera något till välkomstskålen. Till cavan skulle jag servera en lufttorkad skinka med nåt gott och till astin skulle det självklara valet vara jordgubbar. Ha man en ännu mer tight budget fungerar cider i någon form, servera det i champagneglas så är ni hemma!
 
Vitt vin är rätt så kul att höra vad folk tycker om. Många drar alla vita viner över en kam och säger att de är "sura". Men det finns massor med goda viner! Till bröllop tänker jag ett vitt vin som inte upplevs "surt" och som är fruktigt och gott! Till en flaska vin (75 cl) räkna med ca 4 glas. På restaurang räknar man med 5 glas på en flaska.
 
Drostdy-Hof Chardonnay Viognier (nr 15558) är ett bra buffévin och passar bra till de flesta. Det är ett torrt vin som smakar "gröna frukter" och kostar 194 kr för en box på systembolaget.
 
Drostdy-Hof Chardonnay Viognier
 
När det kommer till röda viner så tycker jag att Robertson Shiraz (nr 2099) är ett utmärkt rödvin som passar de flesta. Verkligen lätt att tycka om och passar buffémat.  214 kr kostar en box på systemet.
 
Robertson Cabernet Sauvignon
 
När det sedan kommer till avec till kaffet tycker jag att det ska finnas några att välja på. En whisky (tex Famous Grouse eller Grants) en cognac ( tex Grönstedts eller Martell) och två likörer ( tex baileys och xanté). Det tycker jag räcker verkligen :)
 
Sedan är det där med öppen bar eller bar till självkostnadspris. Men det är en helt annan fråga och får nog ett eget inlägg.
 
Vill ni ha fler vintips?
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0