110 dagar

Nu är det 110 dagar kvar. Idag kom vigselbeviset som prästen ska fylla i när vi är vigda och bekräftelsen på min namnändring. Nu börjar det verkligen kännas som på riktigt.

Tillbaka till tentapluggandet.

Tentapluggar

Så var det dax för tenta igen. Om en vecka är det dax och jag borde hårdplugga för kursen har varit jättesvår!
 
Men.
 
Jag hittar alternativa sysslor. Som att blogga. Eller googla. Eller söka efter namn på eniro.
 
 
 
 
 
 
När vi gift oss ser det ut som om jag kommer bli den enda med det namnet jag kommer få som gift.
 
Nu måste jag plugga igen. Om det inte kommer något annat mellan såklart.
 

Skor

Så kom skorna som jag fick under eventet Nelly High Heels för någon vecka sedan. Skorna är gula och fina, om än lite högre än jag trott. Men det blir till att träna att gå i dem, annars blir det ett par andra skor. Eller ett par converse som back-up!
 

Inbjudningarna, såhär ser de ut

Ja, så då kommer ett par bilder på hur inbjudningarna såg ut när de skickades iväg.
 
 
 
 
 
Sådär såg de ut.
 
Känns skönt nu när de är utskickade och svaren börjar komma in. Fast det är klart, jag undrar fortfarande om vi drog gränsen, vid vilka vi skulle bjuda in, rätt? Det finns fortfarande dom som jag undrar om man inte ska ta och skicka en inbjudan till iallafall?

Iväg

Nu är hindersprövningen inskickad.


Nelly High Heels

I fredags var jag på afterwork med ett gäng härliga tjejjer. Vi hamnade på Invito först och fortsatte sedan på Oscar. Jag hade tänkt att göra kväll tidigt då Martin jobbade och jag inte ville att vår granne och barnvaktFille skulle behöva sitta uppe allt för länge. Men Filles blivande fru var med och intygade att det gick bra att jag var ute en stund till. Så vi hamnade på eventet Nelly High Heels. Fullt med montrar med skor och de 100 första tjejjerna fick välja ett par skor. Vi var såklart bland de 100 första! OCH jag hittade ett par skor jag eventuellt kan tänka mig att ha på bröllopet! Så nu väntar jag på att skorna ska levereras hem så får vi se hur det blir sedan..
 
 
 

Musiken

Nu är musiken bokad och klar, De blir våra vänner Anna och Fredrik som sjunger i kyrkan. De sjöng på Vincents dop och det var så fint att jag stod där och bet mig i läppen för att inte gråta. Vi är verkligen jätteglada att de vill sjunga i kyrkan, det kommer bli så fint! Vill lyssna på Fredrik kan ni göra det här.
 
Trubadurer till festen är oxå bokade. Allt känns verkligen jättebra med dom oxå. Det här kommer att bli jättebra! Vill ni lyssna på vilka vi bokat till festen kan ni göra det här.
 
Bästa bilden från sist vi var i Sättna Kyrka hela familjen, Vincents dop. Nästa gång är det bröllop. Vi har önskat samma präst, och med lite tur kanske vi får det.

Bröllopshistoria

För mig har det alltid varit självklart att jag ska gå in i kyrkan tillsammans med den jag ska gifta mig med. Detta hade jag som en självklarhet innan jag ens visste om och med vem jag ville gifta mig med. Att bli eskorterad av min pappa har aldrig varit ett alternativ. Jag är ingen ägodel som passas vidare från min far till min livskamrat. För mig har det alltid varit viktigt att gå in själv, som en självständig individ, och välja den jag ska gifta mig med.
 
Nu vet jag att det inte är så för alla. Det har inte heller alltid varit en självklarhet. Men i Sverige har det faktiskt varit det. Den anglosaxiska seden att brudens far för henne till altaret och överlämnar henne till brudgummen har aldrig varit svensk tradition, men har spridit sig som en löpeld sedan 1981 då TV direktsände Dianas Spencers och prins Charles bröllop. Den seden överensstämmer inte med nordisk tradition eftersom brudparet enligt den går till altaret tillsammans som ett tecken på att de är på väg att sluta en frivillig ömsesidig överenskommelse mellan två myndiga individer. I äktenskapsbalkens 4 kapitel (1987:230) stadgas att äktenskap ingås genom vigsel i närvaro av släktingar eller andra vittnen, att kvinna och man samtidigt ska vara närvarande samt att de var för sig på fråga från vigselförrättaren ger till känna att de samtycker till äktenskap. Därefter ska vigselförrättaren förklara dem som makar.
 
Förlovning var tidigare en prövotid, vanligtvis under ett års tid.Under förlovningstiden skulle då man och kvinna en sista gång pröva om de var villiga att leva med varandra ”resten av livet”. I vissa delar av landet kunde förlovningstiden, prövotiden, även innebära att man skulle försäkra sig om att man kunde få barn tillsammans.

Att vänta barn var viktigt för att gården skulle kunna gå i arv. Detta innebar till exempel att i vissa landsortsförsamlingar skulle man vänta barn vid vigseln medan man i vissa stadsförsamlingar inte fick gifta sig i kyrkan, i vart fall fick bruden inte bära krona, om man väntade barn.

Kronan är ett kungligt tecken som vid vigseln bärs som en symbol för att brud och brudgum är kung och drottning för en dag. Det finns exempel från svensk medeltid att kyrkans Mariaskulptur hade en löstagbar krona som bruden fick låna. Genom den folkliga Mariafromheten kom kronan alltmer att uppfattas som jungfrulighetens symbol och bars som ett tecken på att bruden var oskuld. 1686 års kyrkolag stadgar strängt att den kvinna som gått till sängs med sin fästman och ändå använde ”kyska brudens skrud” var tvungen att böta två daler till kyrkan. Användes kronan av brud som födde barn ”för tidigt” efter bröllopet, var kronan tvungen att putsas innan den kunde lånas ut igen. Idag anses det att bruden får bära vit klänning och krona samtidigt endast om hon är oskuld.

En symbol som är levande och som dessutom är obligatorisk vid en kyrklig vigsel är ringen. Förlovnings- och vigselringen är ett tecken på det ömsesidiga löfte som är tänkt att vara för evigt. Ringen har ingen början och inget slut. Ringen markerar för omgivningen att den som bär den har ett förhållande som han/hon vill vara trogen. I svensk tradition bär man ringen på vänstra handens ringfinger, vilket i folktron förklarats med att det skulle gå ett blodkärl härifrån direkt till hjärtat.

Så med detta sagt, det är helt OK att ha vit klänning trots att man har två barn. Så länge man håller sig från att bära krona..

 

Rare Swedish Sterling Vermeil Wedding Crown

 


En andra klänning

Jag är verkligen nördig. Jag KAN inte låta bli att kolla på brudklänningar! Vet faktiskt inte vad som gör att jag är så galen i dem, men det är ju så KUL. Man kanske ska göra som Kate och ha en andra brudklänning att byta om till?
 
Catherine Middleton waves to the crowds as her sister and Maid of Honor Pippa Middleton holds her dress before walking in to the Abbey to attend the Royal Wedding of Prince William to Catherine Middleton at Westminster Abbey on April 29, 2011 in London, England. The marriage of the second in line to the British throne is to be led by the Archbishop of Canterbury
 
perfect second wedding dress !    www.littlesushi.fr
 
Eller nja, vet inte hur det skulle kännas riktigt. Och liite onödigt kanske?

Hindersprövning

Igår laddade jag ner blanketterna för hindersprövningen. När man skickat in dem gäller de i fyra månader, så det gäller att inte ha allt för bråttom. Så nu sitter de ifyllda och väntar på kylskåpet!


Menyn!

Igår fick jag se tre förslag på meny till bröllopet. Och jag älskar alla tre! Martin har tillsammans med en vän knåpat ihop tre jättebra menyförslag, och jag tycker det ska bli så kul att se det färdiga resultatet den 17 augusti!
 
Det jag kan avslöja är att det blir en förrätt och en varmrätt. Desserten kommer tårtan att stå för. Dessert och tårta blir lite "tårta på dessert" tycker vi.
 
Det kommer bli grymt!
 
 
spoon knife fork

Jag älskar den!

Även fast min klänning är klar kan jag inte låta bli att frossa i brudklänningar! Om inte nu, när ska jag då göra det? Och så snubblade jag över denna snygging.. wow!
 
Christian Dior wedding dress with something blue...this is gorgeous! If you put pockets on this dress, I would change my colors and buy it in a heart beat.

Klädkod

Vi filurade på det där med klädkod länge. Och för att inte förvirra någon så valde vi klädkod: kavaj. Enligt etikettexperten Magdalena Ribbing är det följande som gäller enligt en artikel i DN.
 

Högtidsdräkt
Här är det full gala som gäller.

Han: Frack eller militär uniform. Hembygdsdräkt går också bra men rätteligen varken smoking eller mörk kostym.

Hon: Golvlång klänning - den ska vara riktigt festfin. Färg och mönster är valfritt, snittet tillsammans med materialet avgör finhetsgraden. Det går bra med tvådelat, det går bra med rak kjol även om den är mindre praktisk när man dansar, och det går bra att ha svart klänning även på bal, liksom vit - dessa två färger är däremot inte rätt för bröllopsgäster. Handskar kan man också bära, men glöm inte att ta av dem när det blir dags att äta. Även kvinnor kan bära hembygdsdräkt till frack, det blir allt vanligare och är både korrekt och vackert.

Smoking
Nummer två i festklädselns rangordning.

Han: Smoking - svart eller mörkblå. Jackan har sidenslag, byxorna sidenrevärer. Vit skjorta, svart rosett, svarta strumpor och svarta tunna skor. INTE frack eller mörk kostym.

Hon: Lång klänning, dock ej lika tjusig som till Högtidsdräkt. Vid klädsel smoking kan damerna också ha kortare klänning (knäkort, inte kortkort), gärna en festfin kanske glittrig sådan. Men absolut inte handskar!

Mörk kostym
Tredje nivån i den formella finhetsgraden.

Han: Mörk kostym (mörkblå eller mörkt grå, eventuellt modesvart), vit skjorta och sidenslips eller fluga i valfri färg utom svart och vitt, gärna mönstrad.

Hon: Fin kvällsklänning av siden, sammet eller annat utpräglat aftonfint tyg. En elegant byxdress, eller kvällskjol med jacka eller överdel i samma finhetsgrad går lika bra. Om du väljer klänning bör den inte vara baraxlad eller golvlång.

Kavaj
Traditionellt innebär klädsel:kavaj detsamma som "mörk kostym", men numera har den mörka kostymen oftast sin egen och lite högre nivå och då gäller följande:

Han: Lite mindre formellt högtidligt än "mörk kostym", men fortfarande en hel kostym, lite ljusare om det passar tillfället. Om det är tydligt informellt: elegant blazer och snyggaste udda byxa, inte jeans. Ljus skjorta, slips, eller fluga. Vit skjorta höjer finhetsnivån.

Hon: Klänning/kjol/byxdress som är elegantare än vanlig vardagsklädsel, men inte aftonflott som till "mörk kostym"
 
 
 
Men som med det mesta kan man tolka detta på olika sätt. Detta är bara Ribbings sätt att se på klädkoderna, googlar man kan man hitta hur många tolkningar som helst! Det ALLA dock har gemensamt är att ingen annan än bruden får bära vitt.
 
Paris White party
 
 

RSS 2.0